Kunst & Literatuur

Collecties van het Ambassade Hotel


“Cobra heeft mijn hart gestolen … en zoals dat altijd gebeurt bij grote liefdes, het kwam totaal onverwachts. Plotseling werd mij de adem benomen bij het zien van zoveel verrassends: de kleuren, de vrijheid, het speelse, het a-conventionele, het experiment, het intuïtieve … Ik wist niet waar ik kijken moest. Het was overweldigend die honderden kunstwerken in alle variaties. Olieverf, werk op papier, beelden in alle soorten en maten waar de passie van afdroop … in veertig jaar nog niets aan kracht ingeboet, integendeel. Ik stond daar als aan de grond genageld en met kippenvel over mijn hele lichaam.

Dat moment van grote verwondering was op een tentoonstelling van de Cobra-collectie van Karel van Stuijvenberg in de Nieuwe Kerk op de Dam in Amsterdam in 1988. Het is mijn eerste grote inspiratiebron geweest voor Cobra. Ik ben dankbaar dat onze Ambassade Hotel Collectie, inclusief onze gesigneerde boeken (ruim 5.000) en gastenboeken, zo’n mooie plek heeft gekregen aan de Amsterdamse Herengracht en Singel en nu toegankelijk is voor een breed publiek.”

Wouter Schopman

eigenaar

Cobra Kunst


Gegrepen door de expressie, begon het management van het Ambassade Hotel eind 2001 met het verzamelen van Cobra-kunst. De collectie bevat inmiddels meer dan 800 werken.

Het doel is om de collectie uit te laten groeien tot een uitgebreid en compleet overzicht van Cobra; de unieke naoorlogse avant-garde kunstbeweging met leden in heel Europa, waaronder Asger Jorn, Pierre Alechinsky en Karel Appel.
Het Ambassade Hotel bezit ook enkele laat 19e-eeuwse werken van vooraanstaande figuren uit de kunstbeweging Amsterdams Impressionisme waaronder Isaac Israëls, Willem Witsen en George Hendrik Breitner.

Literatuur


In de Library Bar vindt u een unieke collectie gesigneerde boeken van auteurs die allen in het Ambassade Hotel verbleven; meer dan 5000 exemplaren inmiddels.

Het Ambassade Hotel heeft van oudsher nauwe banden met de uitgevers in en rond Amsterdam. Veel van deze uitgevers, evenals enkele van de beroemdste boekhandels en schrijverscafés, bevinden zich op loopafstand van het Ambassade Hotel.

Hoewel auteurs al lange tijd te gast zijn in het Ambassade Hotel werd pas in 1986 begonnen met de opbouw van de collectie gesigneerde boeken. Het Ambassade Hotel dankt zijn inmiddels unieke collectie aan het feit dat Nederlandse uitgevers hun buitenlandse auteurs meestal in het Ambassade Hotel onderbrengen als er een Nederlandse vertaling van een werk wordt gepubliceerd.

Privé tours


Wij bieden onze gasten een unieke vorm van gastvrijheid om het beste wat Amsterdam te bieden heeft te ontdekken met onze privé gids Eduard.

Als directie en personeel van het Ambassade Hotel voelen wij ons bevoorrecht om een hotel te runnen in de historische grachtengordel. Dit grachtengordelgebied staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Door de ligging in de grachtengordel kan het hotel perfect fungeren als vertrekpunt om de mooiste en meest historische delen van de stad te verkennen.

Eduard biedt drie verschillende tours aan; een rondleiding door het hotel, een wandeltour door de verschillende delen van Amsterdam en een fietstour. Daarnaast is het ook mogelijk om een gepersonaliseerde tour aan te vragen.

‘Schrijvershotel’

Columns in Het Parool


Wat is een schrijvershotel zonder schrijvers? Een pen zonder inkt?

Gedurende zes maanden wordt er wekelijks een auteur uitgenodigd voor een verblijf in het Ambassade Hotel en beschrijft daar hoe het schrijverschap in deze tijd voor hem of haar is. Het Parool publiceert de columns wekelijks.