10 things to do in Amsterdam

Bij het Ambassade Hotel is er genoeg te doen zoals heerlijk tot rust komen door te floaten of tijdens een lekkere massage, even uw lichaam trainen in de gym, een drankje doen in de Library Bar of culinair genieten in Brasserie Ambassade. In de bruisende stad Amsterdam zijn eindeloos veel dingen te ontdekken, dus ook buiten het hotel is er genoeg te doen. Bent u op zoek naar suggesties voor restaurants, musea of winkels? We hebben hieronder onze top 10 favoriete plekjes en activiteiten voor u verzameld. Wilt u ergens tickets voor boeken? Loop gerust even langs onze front office. We hopen dat u een geweldige tijd zult hebben in deze bijzondere en diverse stad!

1. De Pijp met de Albert Cuypmarkt en haar vele cafés

Afbeelding 1: Frade, M. Unsplash.

Voor veel Amsterdammers is de Albert Cuypmarkt een favoriete plek. De markt is gelegen in een van de populairste wijken, genaamd de Pijp. Er zijn talrijke kraampjes waar levensmiddelen uit de hele wereld worden verkocht, maar ook kleding, sieraden en drogisterijartikelen. Er heerst hier een authentieke sfeer en gemoedelijkheid, waardoor u ongedwongen kunt genieten. Vergeet niet uzelf te trakteren op een versgebakken stroopwafel. Een bezoek aan Amsterdam is niet compleet zonder een bezoek aan de Albert Cuypmarkt.

2. Het Museumplein voor een cultureel dagje

Museumplein Amsterdam Rijksmuseum

Afbeelding 2: Ruiter, F. Unsplash

Amsterdam heeft een aantal top musea met collecties van wereldklasse. U vindt er het Van Gogh Museum, het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum en het Moco Museum. Allemaal bevinden ze zich op het Museumplein.

Een museum dat vanuit alle hoeken van de wereld veel bezoekers aantrekt is het Van Gogh Museum. Hier hangt de grootste collectie werken van Vincent van Gogh. Ruim 200 schilderijen, 500 brieven en wel 700 van zijn brieven. Naast de post-impressionistische werken van Van Gogh, zoals zijn zelfportretten, stillevens en landschappen, bezit het museum ook andere 19e-eeuwse schilderijen van kunstenaars die Vincent van Gogh hebben geïnspireerd of door hem zijn beïnvloed.

Het Rijksmuseum is het nationale museum van Nederland. Ze vertellen het verhaal van de Nederlandse geschiedenis, van 1200 tot nu. Het museum heeft een collectie van voornamelijk 17e-eeuwse Nederlandse meesters als Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer en Frans Hals. Daarnaast organiseren ze meerdere tentoonstellingen per jaar.

Bij het Stedelijk Museum kunt u moderne en hedendaagse beeldende kunst en vormgeving ontdekken. De collectie en tentoonstellingen bieden unieke inzichten in de wereld van vandaag en belichten onderwerpen die van invloed zijn op onze samenlevingen.

Het Moco Museum is een museum met een breed scala aan inspirerende, moderne, hedendaagse kunst en straatkunst. Moco exposeert in haar collectie beroemde artiesten als Banksy, Keith Haring, Jean-Michel Basquiat, Andy Warhol, Yayoi Kusama en Jeff Koons. Het doel van het museum is om bezoekers een ongeëvenaarde collectie kunst te bieden om na te denken over de moderne samenleving.

3. De Haarlemmerbuurt en Jordaan met hun gezelligheid

Bij een tripje naar Amsterdam is het een must om de Haarlemmerbuurt en de Jordaan te bezoeken. Beide buurten zijn enorm gezellig. De Haarlemmerstraat, de Haarlemmerdijk en het Haarlemmerplein vormen de kern van de Haarlemmerbuurt. Heeft u een keer geen zin om te eten Brasserie Ambassade? Dan kunt u in de Haarlemmerbuurt uitstekend ontbijten, lunchen, dineren of borrelen. In de Haarlemmerbuurt zijn er maar weinig grote ketens. Er zijn tal aan unieke winkels, beautysalons en authentieke boetiekjes te vinden. Wanneer u door de Haarlemmerstraat loopt vergeet dan niet om even binnen te lopen bij Mr. Mokum, een van de dochterondernemingen van de Ambassade Groep, waar u een lekker kopje koffie en een broodje of een leuk souvenirtje of cadeautje voor het thuisfront kunt halen.

Jordaam Amsterdam Bridge

Afbeelding 3: Wade, O. Unsplash.

Wanneer u de Haarlemmerbuurt heeft bewonderd kunt u in het zuiden lopen naar de Jordaan. Deze typische volksbuurt is mogelijk de meest bekende en romantische buurt van Amsterdam. De wijk wordt gesierd door haar kleine winkeltjes, pittoreske grachten en gezellige straatjes.

In 1612 is de wijk aangelegd tijdens een stadsuitbreiding. In de Gouden Eeuw woonden er dan ook voornamelijk arbeiders, maar ook kunstenaars, waaronder Rembrandt van Rijn. Na de Tweede Wereldoorlog waren veel delen van de Jordaan in een bouwvallige staat. Dit leidde ertoe dat de wijk in de jaren zestig grootschalig is gerestaureerd. De jaren daarop was de wijk hip onder kunstenaars, jongeren en studenten, dit door de knusheid van de kleine woningen, cafés en winkeltjes.

Loop vooral lekker door de wijk en geniet van de mooie grachtenpanden, bruggen en grachten vol bootjes. Sluit de dag af met een bezoekje aan een van de oer-Amsterdamse, bruine kroegen.

4. Een vermakelijke middag in De Negen Straatjes

Afbeelding 4: De Negen Straatjes, de9straatjes.

Het Ambassade Hotel ligt pal tussen de Negen Straatjes. Zoals de naam al luidt bestaat het gebied uit negen straatjes (vier grachten en 3×3 straatjes). U vindt er tal aan prachtige monumenten (zoals ook ons hotel), authentieke winkels en verschillende horecagelegenheden.

De vier hoofdgrachten zijn verbonden door dwarsstraatjes. Vroeger woonden hier rijke koopmansfamilies met vuurwinkeltjes, melkinrichtingen en likeurstokerijen. De straatjes hebben hun namen te danken aan het ambacht van leerbewerking. In de Negen Straatjes heeft u de Huiden-, Ree-, Beren-, Wolven- en Hartenstraat. Om de hoek van ons hotel, in de Oude Spiegelstraat, vindt u de Samsara Books & Art store. Samsara is dé specialist op het gebied van de non-dualistische filosofie. U vindt er boeken over de moderne psychologie, ouderschap, natuurlijke gezondheid, kunst en een mooie verzameling prentenboeken. Naast het aanbod boeken wordt het assortiment uitgebreid met kunstwerken en bijpassende geschenken.

Afbeelding 5: Maria, N. De Negen Straatjes.

Opzoek naar wat ontspanning? Loop dan vooral binnen bij Koan Float. Een van de andere bedrijven van de Ambassade Groep. Hier kunt u terecht voor een heerlijke floatsessie of massage. Bij floaten drijft u, zoals in de dode zee, gewichtloos op een laag zout en verwarmd water. U float in een cabine waarin u in controle bent over uw omgeving. Wanneer u de muziek en het licht in de cabine uitschakelt, worden uw zintuigen ontlast.

5. Een rondvaart om Amsterdam vanaf het water te ervaren

Canal Cruise Amsterdam

Afbeelding 6: Henrique, V. Canal cruise Amsterdam.

Een rondvaart door de grachten van Amsterdam, “het Venetië van het Noorden”, is de beste manier om de stad te leren kennen. Nederland is het land van het water. Dit komt omdat een groot deel van het land onder de zeespiegel ligt. Ook de grachten spelen een belangrijke rol in de Hollandse geschiedenis. Een rondvaart door de stad kan dan ook zeker niet ontbreken.

De grachtengordel van Amsterdam is ruim 100 kilometers lang. Met een boottocht vaart u langs prachtige grachtenpanden die langs de kade te vinden zijn van de Prinsengracht, Keizersgracht, Herengracht en het Singel.

De meeste tours bieden ook een audiogids aan die in vele verschillende talen te beluisteren is. Hierdoor leert u gelijk leuke feitjes en krijgt u een goed beeld van de stad. Als u geïnteresseerd bent in een rondvaart door de grachten van Amsterdam, loop dan vooral even langs bij onze receptie en vraag naar de mogelijkheden.

6. Het wereldberoemde Anne Frank Huis

Anne Frank House Museum

Afbeelding 7: Catarinella, M. Anne Frank Museum.

Van over de hele wereld komen mensen naar het Anne Frank Huis aan de Prinsengracht, waar Anne met ruim twee jaar met haar familie in de Tweede Wereldoorlog zat ondergedoken. Het meest unieke onderdeel van het museum is het Achterhuis, waar Anne haar (inmiddels) wereldberoemde dagboek schreef. Hierin leert u van heel dichtbij veel over de Tweede Wereldoorlog aan de hand van het persoonlijke en tragische verhaal van Anne Frank.

De meeste kamers zijn leeg, u vindt er wel nog documenten en voorwerpen van de acht onderduikers. In het voorhuis wordt het verhaal vertelt van Anne aan de hand van citaten uit het dagboek, historische documenten, foto’s, filmbeelden en originele voorwerpen. Ook het dagboek is in het huis te vinden. Wanneer u het museum wilt bezoeken, zorg er dan voor dat u van tevoren uw tickets online besteld.

7. Naoorlogse CoBrA kunst bekijken

Cobra art Ambassade Hotel

Afbeelding 8

In 2001 begon het management van het Ambassade Hotel met het verzamelen van Cobra-kunst. Inmiddels bevat de collectie van het hotel meer dan 800 werken. Omdat u naar ons hotel bent gekomen zult u wellicht wel geïnteresseerd zijn in de CoBrA-kunstbeweging. Ten zuiden van Amsterdam, in Amstelveen, bevindt zich het Cobra Museum voor de Moderne Kunst. CoBrA staat voor Kopenhagen, Brussel en Amsterdam en behoort tot de canon van de kunstgeschiedenis, de ‘geest’ van Cobra is echter nog springlevend. Het Cobra Museum verbindt de collectie en de geschiedenis van Cobra aan hedendaagse kunstenaars, moderne kunststromingen en de actualiteit.

8. Ontspannen en bewegen in het Vondelpark

Vondelpark Amsterdam Ambassade Hotel

Afbeelding 9: Dguendel, A pond in Vondelpark.

Het Vondelpark trekt ieder jaar 10 miljoen bezoekers. Daarmee is dit park het grootste en beroemdste park van de stad. In de groene oase vindt u een openluchttheater, vele speelplekken voor kinderen en meerdere cafés en restaurants. Combineer een lekkere wandeling door het park met een kopje koffie of een lekkere lunch bij bijvoorbeeld het Blauwe Theehuis, de Vondeltuin, het Groot Melkhuis of No Rules. Van mei tot september biedt het Openluchttheater een gratis programma met vaak cabaret-, theater-, live muziek en comedy voorstellingen. Neem hier een kijkje naar het programma.

9. Het moderne en upcoming Amsterdam Noord

STRAAT Museum Amsterdam Ambassade Hotel

Afbeelding 10: NDSM, STRAAT museum.

Noord is echt een upcoming wijk in Amsterdam. Met de pont vanaf Amsterdam Centraal bent u er zo! Er zijn verschillende bezienswaardigheden om te bezoeken in Noord. Als eerst is er de NDSM-werf met alle street art. U vindt daar ook het STRAAT museum, Amsterdams museum voor straatkunst in een voormalige NDSM-werf van 8000 m2. Grote namen en aanstormend talent van over de hele wereld kunt u daar vinden. De steeds veranderende tentoonstelling begint al voor u binnen bent. Aan de buitenkant van het gebouw vindt u een gigantisch, kleurrijk portret van Anne Frank.

Iets wat u al vanaf de andere kant van het Ij kunt zien is de A’DAM Lookout Toren en het Eye Filmmuseum. A’DAM Lookout is een observatiedek met een ongeëvenaard, panoramisch uitzicht over Amsterdam. U kunt vanaf hier het historische centrum van de stad zien, de dynamische haven, het polderlandschap en de beroemde grachten (waar ook ons hotel is gevestigd). De interactieve tentoonstelling in de toren geeft informatie over de Amsterdamse geschiedenis en cultuur bij wat u allemaal kunt zien vanaf de toren. Verder vindt u op het dak van de A’DAM Toren de ‘Over The Edge’: Europa’s hoogste schommel. Hier kunt u op 100 meter hoogste schommelen over de rand van de toren met Amsterdam onder uw voeten.

10. Het multiculturele Oost

Tropenmuseum Amsterdam Ambassade Hotel

Afbeelding 11: Jakob van Vliet,. Tropenmuseum.

Amsterdam-Oost staat bekend om haar brede straten met 19e-eeuwse gebouwen, het vele groen en het hoge aantal culturele bezienswaardigheden. Ook op het gebied van shoppen, eten en drinken is er genoeg keuze. De hoogtepunten van deze buurt zijn zonder twijfel het prachtige Oosterpark en het interessante Tropenmuseum. U kunt ze gemakkelijk samen combineren. Het Tropenmuseum is het zogeheten Nederlands volkenkundig museum, dat wil zeggen dat het een museum over mensen is. Het museum biedt een tijdelijke en vaste tentoonstelling waarbij objecten een menselijk verhaal laten zien. Zo wordt de fantastische diversiteit van alle wereldculturen tentoongesteld.

Oost maakt de laatste jaren een gigantische opleving door. Het kloppende hart van Oost is de Javastraat, hier vindt u vele bakkerijen, supermarktjes en lunchrooms van vele verschillende culturen. Het is een hippe wijk met een multiculturele kern, er hangt een unieke en dynamische sfeer waar iedereen zich thuis kan voelen.

In Amsterdam beleeft u nooit een saai moment. Als u meer informatie wilt of als u wilt dat wij u helpen met het boeken van tickets voor een museum of rondleiding, kom dan langs bij onze receptie. Wij helpen u graag met alles wat u wenst. We hopen dat dit blog u helpt om het maximale te halen aan uw tripje naar Amsterdam.