Amsterdam Sinfonietta – Passie voor muziek

Wie weleens een concert heeft bijgewoond van Amsterdam Sinfonietta zal zich de levendigheid en het enthousiasme van de orkestleden herinneren. Die spelen staand en zonder dirigent. Daarvoor is, naast intensief repeteren, veel interactie tussen de musici nodig. Het is een manier van spelen die het orkest zijn unieke signatuur geeft: een perfect op elkaar ingespeeld strijkersensemble, waar de liefde voor de muziek vanaf spat.

De laatste jaren neemt de populariteit van Nederlands enige professionele strijkorkest toe. Artistiek leider en violiste Candida Thompson denkt dat dat te maken heeft met maatschappelijke veranderingen: ‘Muziek is altijd verbonden met sociale omstandigheden. Zo was het lang in de mode om mensen te imponeren met grote orkesten in concertzalen. Tegenwoordig zijn mensen op zoek naar persoonlijkere en intiemere ervaringen, naar muziek ‘dicht op de huid’, net als de kamermuziek van vroeger. Wij zijn eigenlijk een groot kamermuziekensemble.’

Het repertoire van Amsterdam Sinfonietta omvat uiteenlopende muziekstijlen, van barok tot hedendaags. Naast uitvoeringen van bekend werk breekt het orkest een lans voor onbekend gebleven of nieuw repertoire en richt het zich op cross-over-projecten. ‘We werken samen met kunstenaars, acteurs en dansers en we experimenteren met licht zoals dat wordt gebruikt in theatervoorstellingen, maar dan héél subtiel’, zegt Thompson. Om te vervolgen met de zorgen die ze heeft over het Nederlandse muziekklimaat: ‘De muzikale traditie is een ongelooflijk belangrijk deel van onze cultuur en die is door jarenlange bezuinigingen te grabbel gegooid. Muziekeducatie is belangrijk. Het is net als met voetbal of tekenen: alleen door ermee in aanraking te komen wordt je interesse gewekt.’

Het is precies de reden waarom Amsterdam Sinfonietta veel aandacht besteedt aan muziekeducatie en jaarlijks 50 voorstellingen speelt voor kinderen van 4 tot 6 jaar. Daarnaast biedt het conservatoriumstudenten de kans om mee te spelen en organiseert het de Sinfonietta Strijkersdag, een samenspeel-dag voor strijkers van 7 tot en met 14 jaar. Het zijn activiteiten naar het hart van het Ambassade Hotel dat, naast een gesponsord partnerschap met Amsterdam Sinfonietta, ook de jonge veelbelovende violiste Svenja Staats financieel ondersteunt.

Amsterdam Sinfonietta is meer dan 30 jaar het enige professionele strijkorkest in Nederland en behoort tot de absolute wereldtop. Het is een ensemble van 23 strijkers – met verschillende nationaliteiten – die allen spelen op solistenniveau. Amsterdam Sinfonietta werkt samen met gerenommeerde musici als Barbara Hannigan, Sol Gabetta, Janine Jansen, Isabelle Faust, Jasper de Waal, Martin Fröst, Alexander Melnikov, Christianne Stotijn, Bobby McFerrin, Wende en Blaudzun.